torstai 17. syyskuuta 2015

jo puolivuotias & vaahterasiirappi-porkkanakakkua



Hiiri mittaa maailmaa
männynneulasella,
heinänkorrella punnitsee,
kovin miettii, mittailee,
järkeänsä käyttää:
Isolta maailma näyttää!


Tällä viikolla juhlistimme jo puolivuotiastamme. Hurjaa, kuinka nopeasti aika onkaan vierähtänyt ja miten huimaa uusien asioiden oppiminen pienillä on. Vielä hetki sitten vauva oli pieni käärö ja nyt on hauskaa on seurailla, kuinka ihanan leppoisaa pikkuisella voikaan olla matolla pötkötellessä, jokellellessa ja pupun pesulappua tutkiessa. Puolivuotispäivän tallensimme tekemällä kipsivalun, johon painoimme jalanjäljet. Taulu oli kastepäivän lahja, mutta oli odottelemassa tätä päivää. 

Vauvan maistellessa päärynäsosetta, muu väki herkutteli vaahterasiirappi-porkkanakakulla. Ai että, melkoinen kakku siitä tulikin, mutta olihan se hyvää. Vinkkinä, kakkua ei välttämättä kannata tehdä vain parille henkilölle, siitä riittää iiiiiisollekin porukalle. 



Vaahterasiirappi-porkkanakakku

300 g voita
6 munaa
3 dl sokeria
2 dl muscovadosokeria
6 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl kookoshiutaleita
2 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä jauhettuna
1/2 tl suolaa
500 g porkkanaa
200 g ranskankermaa

Voi sulatetaan ja annetaan jäähtyä. Munat ja sokerit vaahdotetaan kuohkeaksi vaahdoksi ja lisätään voisula varovasti sekoittaen. Toisessa kulhossa yhdistetään kuivat aineet ja porkkanat raastetaan erittäin hienoksi. Taikinaan lisätään vuorotellen kuivat aineet, porkkanaraaste sekä ranskankerma. Sekoitellaan tasaiseksi.

Taikina kaadetaan kahteen halkaisijaltaan 18-20 cm vuokaan. Paistetaan uunin keskitasolla 40-45 min. Pohjien annetaan jäähtyä täysin, jonka jälkeen ne halkaistaan kahdeksi kerrokseksi. 


Vaahterasiirappitäyte:

150 g voita
1/2 dl vaahterasiirappia
600 g tuorejuustoa (maustamaton)
4 dl tomusokeria

koristeluun:

vaahterasiirappia
hasselpähkinärouhetta

Vatkataan pehmeä voi ja vaahterasiirappi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoitetaan joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri. Vatkataan nopeasti tasaiseksi. Annetaan jämäköityä jääkaapissa noin puoli tuntia.


Alin kakkupohja nostetaan tarjoilulautaselle ja levitetään pohjalle noin viidesosa täytteestä. Nostetaan päälle toinen kakkupohja ja levitetään sille täytettä. Jatketaan näin, kunnes kaikki kerrokset ovat päällekäin. Loput täytteet levitetään kakun päälle ja koristellaan vaahterasiirapilla ja hasselpähkinärouheella. 

Annetaan vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli, jolloin kakusta tulee erityisen mehevä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti