tiistai 18. elokuuta 2015

pataleipä



Meidän yhdeksi leipälemppariksi on tullut pataleipä. Niinkuin kaikki sanovat, on se heleppo ja on se hyvää. Parhainta uunituoreena. Ihanaa viikonloppuaamuina, kun kiirettä aamupalalla ei ole. 
Tällä kertaan leipä leivottiin näin:

6 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1,5 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä

Sekoitetaan kuivat aineet kulhossa sekaisin, lisätään reilusti kädenlämpöinen vesi. Sekoitetaan muttei vaivata. Peitetään kulho tiiviisti kelmulla ja kohotetaan huoneenlämmössä 12-24 tuntia.

Kumotaan leipä jauhotetulle pöydälle vaivaamatta. Ripotellaan pinnalle jauhoja ja peitetään taikina liinalla.  Laitetaan kylmä pata uuniin ja uuni lämpenemään 225 asteeseen. Puolen tunnin kohotuksen jälkeen otetaan pata uunista, pyyhkäistään sisäpinta rypsiöljyllä ja nostetaan taikina kuumaan pataan peittäen kannella. Paistetaan 30 minuuttia, otetaan kansi pois ja paistetaan vielä 15 minuuttia. 

Kumotaan leipä padasta ja annetaan jäähtyä liinaan käärittynä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti