sunnuntai 23. elokuuta 2015

hyvää ompuista


Viikonlopun vierailijoita varten valmistui melko perinteistä, vähän erilaisella ulkomuodolla, omenapiirakkakakkua. Maku parani entisestään oltuaan yön yli viileässä. 

Pohjaan tarvitset: 
3 omenaa, jotka kuoritaan ja lohkotaan.
1tl kanelia
100g voita, joka sulatetaan
1,5 dl maitoa
5dl vehnäjauhoja, joihin sekoitetaan 2 tl leivinjauhetta
4 kananmunaa, jotka vatkataan vaahdoksi 2dl sokerin kanssa. 

Eli. Uuni 200 asteeseen. Munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahtoon lisätään jauhoseos hellästi. Jonka jälkeen voisula ja maito. Sekoitetaan pehmeästi ja huolellisesti. Levitetään uunipellille. Asetellaan omenalohkot taikinan päälle ja lopuksi ripotellaan kanelia. 

Muruseokseen tarvitset: 
50g voita
0,5 dl sokeria
1dl vehnäjauhoja

Nämä kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja murustetaan omenoiden päälle. Piirakkaa paistetaan noin 20 minuuttia. 

Vaniljatäytteeseen tarvitset:
2 kananmunaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl maissitärkkelystä
4 dl maitoa
40 g voita
2 tl vaniljasokeria

Munat, sokeria ja maissitärkkelys sekoitetaan aluksi keskenään kulhossa. Kattilaan laitetaan puolestaan maito, voi ja vaniljasokeria. Maitoseoksen annetaan kiehahtaa, koko ajan sekoittaen. Kattilaan lisätään munaseos edelleen hyvin sekoittaen ja keitetään hiljalleen pari minuuttia, jotta täyte sakenee. Annetaan jäähtyä. 

Lopuksi kakun kokominen, joka onnistuu helpoiten, kun molemmat, sekä piirakka että täyte, ovat ehtineet hetken jäähtyä. Pohjasta leikataan haluttu määrä samankokoisia paloja. Tässä tälläkertaa kolme kerrosta. Pohjan päälle levitetään täytettä ennen uutta kerrosta. Tällaisessa naked cakessa ei haittaa, vaikka täytettä on hieman runsaammin, että sitä hieman tulee reunojen yli. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti